Welcome to InspirePilots.com

Join the leading DJI Inspire community for free!

New fw v1.5.0.30 released now - 07.12.2015

Discussion in 'News' started by dronie, Dec 7, 2015.

  1. dronie

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    183
    Likes Received:
    53
    Location:
    Copenhagen - Denmark
    Release notes:

    What’s New:

    1. Fixed battery level fluctuation issue.

    2. The X3 gimbal on the Inspire 1 is now compatible with the Osmo.

    3. Follow Me feature now supported in Intelligent Flight Mode.

    4. Optimized HDR performance.

    5. Adjusted video storage rate to 60 Mbps at 1080p60, and 40 Mbps at 1080p30.

    6. Added a feature to smooth the pitch, roll and yaw movement of the X3 gimbal from the DJI GO app.

    7. Enforced read-only access for the data in the flight recorder.

    8. Optimized sampling methods for the Vision Position System to improve its stability.
    Notes:

    1. Hibernation and gimbal protection is not supported on the Inspire 1 X3 gimbal.

    2. Battery firmware is included in this All-in-One firmware update. Update all Intelligent Flight Batteries

      by using this firmware.

    3. The firmware can only be downgraded to v1.4.10 or later.

    4. Calibrate the Inspire 1 X3 gimbal when using it on the Osmo for the first time.
    http://dl.djicdn.com/downloads/inspire_1/en/Inspire_1_Release_Note_en_v1.5.0.30.pdf
     
  2. The Editor

    The Editor Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Aug 7, 2013
    Messages:
    6,716
    Likes Received:
    3,871
    So who's going to be the first to try out the battery level drop fix then?
    Who is going to fly their pack down to 60-70%. Leave it for a day or two, then take another flight?
    I have to say, I have never suffered the battery problem and I couldn't make it do it whilst testing this newest FW so I cannot say catagorically its been fixed or not since I could never reproduce it in thet first place!
     
  3. Phatzo

    Joined:
    Feb 17, 2015
    Messages:
    827
    Likes Received:
    229
    Location:
    Hungary
    easy. fly around then stop at 60 % or les leave it sit for an hour or two and take the battery out. then go fly again and you will notice a really really short flight time seeing the % drop from 50 to 20 then suddenly the AC will start to land and when you check voltage or % you will se ZERO% or 1 or 5 or less. i tested it and remembered what was said and it was / is true :)


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Spool likes this.
  4. SanCap

    Joined:
    Sep 18, 2013
    Messages:
    1,327
    Likes Received:
    392
    Location:
    South West Florida
    Did you install the new firmware?
     
  5. JoeyJoe

    Joined:
    Aug 1, 2015
    Messages:
    75
    Likes Received:
    29
    Location:
    South Florida
    No mention of fixing drift or not flying straight? Maybe those are silent fixes......
     
    Lesmess likes this.
  6. The Editor

    The Editor Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Aug 7, 2013
    Messages:
    6,716
    Likes Received:
    3,871
    Yes - been running it for a while.
     
    sirnikolas likes this.
  7. Kilrah

    Joined:
    Feb 3, 2015
    Messages:
    1,881
    Likes Received:
    728
    Interesting, so it was indeed intentional, not a "mistake" like some suggested.
     
  8. The Editor

    The Editor Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Aug 7, 2013
    Messages:
    6,716
    Likes Received:
    3,871
    It is NOW :p.
    Originally it was a mistake and DJI made a public statement that follow me would NOT be introduced on the Inspire due to its MTOM.
    They have now done a complete 180 (probably due to pressure from a plethora of third party apps that DID allow it).
    It is highly unlikely we will ever get the truth out of them although I have asked them directly what (in their opinion) made an unsafe situation/feature suddenly into a safe one...... I have had silence so far :rolleyes:
     
  9. damoncooper

    Joined:
    Mar 20, 2014
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    1,620
    Location:
    Boston, MA
    No way I'm touching that for another two months at least...

    ImageUploadedByTapatalk1449497159.859789.jpg
     
    PB30X and Outta Control like this.
  10. The Editor

    The Editor Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Aug 7, 2013
    Messages:
    6,716
    Likes Received:
    3,871
    Yup - I know what it is and I know that some people have suffered it, I just have been unable to reproduce it. Perhaps my packs are in better condition than some. However, I am not saying it is/was never a reality, just that I never suffered it (even trying on purpose to reproduce it). I have also been unable to in this release of FW.
    That's why I would like to get peoples experience who have regularly suffered this anomaly to attempt to reproduce it now with this new firmware and confirm if it is fixed for them.
     
    Lesmess and jon b like this.
  11. Phatzo

    Joined:
    Feb 17, 2015
    Messages:
    827
    Likes Received:
    229
    Location:
    Hungary
    not trying to offend here - just to make it clear- Mr Editor :D
    I also never had the issue because I either took a new battery or flew down the one in the craft. I once was able to do this. so I will probably give it a shot since my next shoot will be end of dec.
    will try to give a report here as soon as weather conditions and the friken coldness take a step back and I am able to go out and fly a bit.

    edit: I will try it on the AC I have to send back anyway since the cable there is a mess anyway so I won´t be using it. one battery has to be upgraded for the test max 2 I´ll see what will happen.
     
    The Editor likes this.
  12. Scotflieger

    Joined:
    Mar 29, 2015
    Messages:
    1,244
    Likes Received:
    576
    Location:
    Buckie, Scotland, UK
    Back to facts Gents. FW 1.5.0.30 took 13 mins to update with additional batteries taking 90 secs each. The final sub-system file versions are now:

    [00654570]Version checking[3]...
    [00654704][08 00][05] v2.14.9.35 -> v2.14.9.35
    [00654783][01 00][05] v2.47.4492 -> v2.47.4492
    [00654869][01 01][05] v2.47.4492 -> v2.47.4492
    [00654991][03 05][00] v34.1.0.5 -> v34.1.0.5
    [00655112][03 06][00] v2.4.0.5 -> v2.4.0.5
    [00655208][04 00][05] v1.29.0.51 -> v1.29.0.51
    [00655331][05 00][05] v3.0.6.2 -> v3.0.6.2
    [00655526][09 00][00] v1.8.0.0 -> v1.8.0.0
    [00655631][11 00][05] v3.8.15.4 -> v3.8.15.4
    [00655771][12 00][00] v1.11.0.0 -> v1.11.0.0
    [00655931][12 01][00] v1.11.0.0 -> v1.11.0.0
    [00656054][12 02][00] v1.11.0.0 -> v1.11.0.0
    [00656190][12 03][00] v1.11.0.0 -> v1.11.0.0
    [00656332][15 00][00] v1.1.2.0 -> v1.1.2.0
    [00656432][17 00][00] v1.1.0.4 -> v1.1.0.4
    [00656591][17 01][00] v2.0.1.2 -> v2.0.1.2
    [00656712][19 00][00] v1.0.8.96 -> v1.0.8.96
    [00656797]Packet upgrade finish successfully.
     
  13. Positive Image

    Joined:
    Nov 7, 2015
    Messages:
    30
    Likes Received:
    2
    Hi,

    In the release notes, what does "Hibernation and gimbal protection is not supported on the Inspire 1 X3 gimbal" mean?

    Thank you
     
  14. Clampit

    Joined:
    Jun 21, 2015
    Messages:
    401
    Likes Received:
    328
    Location:
    Essex. UK
    Think I'll wait until Santa's been before I update, just don't know what he's going to have in his sack for me;)
     
  15. jon b

    Joined:
    Jan 8, 2015
    Messages:
    394
    Likes Received:
    129
    Location:
    Chicago
    Those are two functions that the Osmo X3 gimbal has built into it. You can park the gimbal when not in use and hibernate the gimbal saving battery life. I also assume the high frame rate is not supported. Guess you can't have it all quite yet. Glad the Inspire X3 can be used in a pinch though. I have a handle only on order.
     
  16. Figbar

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    469
    Likes Received:
    166
    Do we need to update the RC with this firmware upgrade?
     
  17. Scotflieger

    Joined:
    Mar 29, 2015
    Messages:
    1,244
    Likes Received:
    576
    Location:
    Buckie, Scotland, UK
    You should be on RC 1.5.70 and latest apps (iOS 2.4.2) which was released some weeks ago.
     
  18. Figbar

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    469
    Likes Received:
    166
    Thanks, I am. I never am quite sure what needs to be updated...so the answer is no...we do not need to upgrade the RC with this latest firmware upgrade...but we need to update our batteries...correct?

    Thanks
     
  19. Scotflieger

    Joined:
    Mar 29, 2015
    Messages:
    1,244
    Likes Received:
    576
    Location:
    Buckie, Scotland, UK
    I1 plus 7 batteries updated. IMU, gimbal & compass calibrated. User settings checked and none changed. Test flight carried in 10 m/s gusting 13 m/s winds. Aircraft very stable but fighting against wind. VPS holding aircraft still despite turbulence. Successful upgrade with no issues.
     
    STClassic01, Spool and Auspete like this.
  20. Scotflieger

    Joined:
    Mar 29, 2015
    Messages:
    1,244
    Likes Received:
    576
    Location:
    Buckie, Scotland, UK
    You do need to upgrade all your batteries and you will get an on-screen reminder to do a full battery calibration (continuous 100% to 5% discharge) with each battery.