Welcome to InspirePilots.com

Join the leading DJI Inspire community for free!

Removing VPS module

Discussion in 'Inspire 1 Discussion' started by m00se, Sep 8, 2015.

  1. m00se

    Joined:
    Mar 30, 2015
    Messages:
    670
    Likes Received:
    137
    Has anyone had the balls to fly without the VPS attached and see what happens?

    I have removed mine, (mainly in order to 3d model it) but I turned the bird on without it, and to my suprise it doesnt make even one error message pop up.

    It will still arm motors in GPS and ATTI mode.

    Am I going to be the first to fly it like this and see what happens?
     
  2. m00se

    Joined:
    Mar 30, 2015
    Messages:
    670
    Likes Received:
    137
    Inpatient as I am, I can confirm that it flys inside in ATTI mode fine,

    funnily enough the landing gear still auto raises at 1m AGL.

    it doesn't come back down again though unless you tell it to.
     
  3. Scotflieger

    Joined:
    Mar 29, 2015
    Messages:
    1,244
    Likes Received:
    577
    Location:
    Buckie, Scotland, UK
    Interesting.
     
  4. m00se

    Joined:
    Mar 30, 2015
    Messages:
    670
    Likes Received:
    137
    What is more interesting are the camera mounting options under the craft once the VPS is gone,
    I will work on a nice camera mount taking advantage of the new space.

    The only problem I can forsee is landing in RTH, I guess it uses the sonar to reduce descent when it reads the ground,
    I wonder what will happen, maybe it would just smash into the ground at full speed?
    I read somewhere that the gear comes down before descent begins, so hopefully that shouldnt be a problem.
     
  5. Kilrah

    Joined:
    Feb 3, 2015
    Messages:
    1,881
    Likes Received:
    728
    That's something you might want to try over some nice soft grass...
     
  6. m00se

    Joined:
    Mar 30, 2015
    Messages:
    670
    Likes Received:
    137
    or a big pile of bed blankets and cushions :)
     
  7. Scotflieger

    Joined:
    Mar 29, 2015
    Messages:
    1,244
    Likes Received:
    577
    Location:
    Buckie, Scotland, UK
    The RTH/auto land would need the VPS/sonar unit to stop a high speed touchdown.
     
  8. Kilrah

    Joined:
    Feb 3, 2015
    Messages:
    1,881
    Likes Received:
    728
    Yup probably much easier to find there! :D

    I'll be back in Dubai at the end of the month, hopefully with more time than last year...
     
  9. m00se

    Joined:
    Mar 30, 2015
    Messages:
    670
    Likes Received:
    137
    my first scratchbuild was tested over the double bed, with blankets and cushions all over the floor, it worked well.

    let me know when you are back, maybe we can finally go and do some flying
     
    Kilrah likes this.
  10. m00se

    Joined:
    Mar 30, 2015
    Messages:
    670
    Likes Received:
    137
    Just a quick update,

    The inspire doesn't go into travel mode without the VPS attached......... doh.
    Still that isn't a particular problem for me
     
  11. SurferKhaled

    Joined:
    May 21, 2015
    Messages:
    12
    Likes Received:
    2
    Hey - i'm also in Dubai... keen to go flying any time now as the summer gives way to nicer weather...
     
  12. slim.slamma

    Joined:
    Jan 12, 2015
    Messages:
    813
    Likes Received:
    224
    Location:
    nyc, ithaca
    After removing the vps can it be mounted elsewhere say the front?
     
  13. m00se

    Joined:
    Mar 30, 2015
    Messages:
    670
    Likes Received:
    137
    I didnt try. I would suggest caution trying it though, perhaps the visual positioning is set up to be at the center of mass?
    I only tried completely removing mine, and shifting it a few inches towards the front.
     
  14. slim.slamma

    Joined:
    Jan 12, 2015
    Messages:
    813
    Likes Received:
    224
    Location:
    nyc, ithaca
    Any photos of the wiring?
    I would love to have sonar in front even the back behind the batt. Especially if the readings are still somewhat accurate.
     
  15. m00se

    Joined:
    Mar 30, 2015
    Messages:
    670
    Likes Received:
    137
    Nope, afraid no photos. I did it on a company inspire and have left that company now.

    What I did was desolder (carefully) the connector for the VPS from the circuit board. Then use a little ribbon cable to make it the length that I needed.
     
    slim.slamma likes this.
  16. slim.slamma

    Joined:
    Jan 12, 2015
    Messages:
    813
    Likes Received:
    224
    Location:
    nyc, ithaca
  17. fei8820

    Joined:
    May 22, 2015
    Messages:
    297
    Likes Received:
    63
    it would be great if i could install behind the i1 it can act as reverse sensor... because most of the time we dunno what happen behind us
     
    slim.slamma likes this.
  18. m00se

    Joined:
    Mar 30, 2015
    Messages:
    670
    Likes Received:
    137
    thats not a bad idea, I woudl rather have it on the front. I wonder what would happen? obviously the visual position hold would need to be disabled. But I bet the ultrasonics would stil work and put the value on the screen in the app
     
  19. slim.slamma

    Joined:
    Jan 12, 2015
    Messages:
    813
    Likes Received:
    224
    Location:
    nyc, ithaca
    We on the same page fosho now