Welcome to InspirePilots.com

Join the leading DJI Inspire community for free!

Using return home on Dji Pilot app

Discussion in 'Inspire 1 Discussion' started by Alex, Apr 20, 2015.

  1. Alex

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    4
    I am use to using iosd mini on my Phantom 2. If i wanted to go home i would just follow the arrow direction on my screen. When using Dji Pilot app, where do i see direction of my home?
     
  2. sirnikolas

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    988
    Location:
    Melbourne Australia
    The map displays a straight line from the home point to the I1. At any given time you can turn her around and follow the line back to the home point.
     
  3. Alex

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    4
    The straight line shows by default or do I need to activate it?
     
  4. sirnikolas

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    988
    Location:
    Melbourne Australia
    In the top right settings cog of the app, there's an option called "Show Flight Route"
    I've always had this enabled so I'm not totally sure if it needs to be enabled or not. I'd say the straight line will always be there and the above option will enable a track of exactly where you've flown.
     
    #4 sirnikolas, Apr 20, 2015
    Last edited: Apr 20, 2015
    turbodronepilot likes this.
  5. Alex

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    4
    Also does the home point automatically sets before I take off?
     
  6. sirnikolas

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    988
    Location:
    Melbourne Australia
    Home point is set automatically and it'll be verbally said by the app on take off. You'll see a blue circle in the map. Always good to calibrate the compass when flying in a new area and cache the maps then kill the cellular signal on the screening device or kill wifi once cached.

    It's a good idea to have a pre flight check list and an after flight check list.
     
  7. Alex

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    4
    Got it. Thank you
     
  8. sirnikolas

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    988
    Location:
    Melbourne Australia
    You're very welcome.
     
  9. Alex

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    4
    I don't need Internet connection when using my iPad outside, right?
     
  10. sirnikolas

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    988
    Location:
    Melbourne Australia
    No but it'll need an internet connection for map caching. You can always cache maps at home if you're not wanting to fiddle around whilst in the feild. But remember to kill wifi or cellular once ready to start up.
     
  11. Alex

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    4
    Ok just so I indedst correctly. I have a wifi IPad so no internet outside, so will I be able to fly without internet, will the maps be showing me the drone and the flight line? The only way I can get internet outside is to connect to my cell via Bluetooth
    What does it mean map cashing?
     
  12. Kilrah

    Joined:
    Feb 3, 2015
    Messages:
    1,879
    Likes Received:
    728
    You need to connect to the internet for the map to load either at home and scrolling the map to the location you're going to fly in, or on the spot.
     
  13. Alex

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    4
    So if I load the map at home and then go outside and fly, will it work? Or should I just connect the iPad to my cell phone internet via hotspot
     
  14. sirnikolas

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    988
    Location:
    Melbourne Australia
    Once you've cached the maps the internet connection is no longer needed.
     
  15. Alex

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    4
    When you say cached the maps you mean once I use internet at home, then when I go outside I no longer need internet?
     
  16. sirnikolas

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    988
    Location:
    Melbourne Australia
    The app requires an Internet connection to cache/load maps onto your device. Once that's done you no longer need the internet.
     
  17. Alex

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    4
  18. The Editor

    The Editor Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Aug 7, 2013
    Messages:
    6,708
    Likes Received:
    3,870
    Also, the radar display bottom left shows orientation to home point. Turn so the nose on the display is facing the centre point on the radar and you are facing home.
     
  19. Alex

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    4
    Just did my 1st flight... Which screen shows my track/white line so i know how to get home? I click on the camera icon, that shows me what camera sees, then if i switch to the square at the bottom left, that just shows map
     
  20. sirnikolas

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    988
    Location:
    Melbourne Australia
    #20 sirnikolas, Apr 20, 2015
    Last edited: Apr 20, 2015
    Kilrah and PB30X like this.