Welcome to InspirePilots.com

Join the leading DJI Inspire community for free!

Focusing the X5

Discussion in 'Zenmuse X5' started by Steven Powter, Oct 26, 2015.

  1. Steven Powter

    Joined:
    Aug 11, 2015
    Messages:
    232
    Likes Received:
    87
    1#
    Well after many try's i finally got the focus right on the X5... with help from DJI Tahoe Ed Windham.... its all in calibrating the lens properly... i had spent many hours trying to get it to focus... calibrated the lens many times in video mode.... it was sharp in 1920x1080 and everything under.. but not sharp in 4K ???..
    So if you are haviing trouble with focus try this.... select photo mode... bring up lens calibration... select focus point .. (must be HIGH CONTRAST at least 50met away)... set focus to infinity... use focus assistant ... if you dont get the result you want the first time keep doing it until you do... hope this helps...
     
    Stefan Lee, ianwood and Aubrey Martin like this.
  2. Figbar

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    469
    Likes Received:
    166
    When you calibrate...is the craft in the air or is it on the ground pointing at something 50 meters away? Then you say set focus to infinity...I'm assuming you are in MF to do this ?...when you say use focus assistant, I'm assuming you are talking about selecting the screen in the area that is high contrast 50 meters away? Then do you hit OK to the lens calibration prompt? Once this is done, do you get any message that indicates calibration is successful?

    I'm kind of stumbling through this process, but I think my stuff looks OK...who knows? Thanks for your help...here is what I've shot...testing....

     
  3. keith whitehead

    Joined:
    Aug 31, 2015
    Messages:
    70
    Likes Received:
    14
    can someone please do a video on how to do this?
    ive tried but no good results not sure if the subject is high contrast enough. now i know why 1080p looks good and 4k looks bad its because as you say bad lens calibration.
     
  4. ddublu

    Joined:
    Jul 1, 2014
    Messages:
    317
    Likes Received:
    11
    I think it will ask you to calibrate again if it doesn't work the first time. What is focus assistant?
     
  5. Quadpilot

    Joined:
    Jul 16, 2013
    Messages:
    624
    Likes Received:
    308
    Location:
    Chaska, MN
    In photo mode and AF, when you select to "calibrate" the lens the area selected with the focus square enlarges.
     
    Adrian Lane likes this.
  6. Steven Powter

    Joined:
    Aug 11, 2015
    Messages:
    232
    Likes Received:
    87
    Sorry for the dlay Figbar... i calibrated on the ground... i focused on a high contrast subject over 50met away..yep i set focus to infinity in manual mode first... but when you calibrate it goes into A mode...the focus assistant only works in photo mode... yes.. touch the screen on the subject you are focusing on (focus assistant).. when you are happy with the focus hit ok... i got no message saying it was successful ...i had good focus in 4k and all video setting... however .. you are going to love this.. when i switched to photo mode... BAM.... the focus went out again.... still scratching my head.... my personal view is the X5 has some sharpness & focus issue's... seems like its needs sharpening in 4k... and... its over sharpened in 1080....
     
    #6 Steven Powter, Oct 28, 2015
    Last edited: Oct 30, 2015
    Figbar likes this.
  7. nadsas

    Joined:
    Sep 25, 2015
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Hey Steven

    I also have the same problem. FullHD is sharp and 4K not.
    Do i have to recalibrate the Lens ? I didi it allready 4 Times, but its not better.

    You wrote "set focus to infinity" but thats only working if i select MF not ?

    cheers
    sascha
     
  8. Steven Powter

    Joined:
    Aug 11, 2015
    Messages:
    232
    Likes Received:
    87
    Hi nadsas.... i had the focus set to infinity and in photo mode when i calibrate the lens... i just kept calibrating until it came good... i now have sharp focus in 4k and photo mode... do it in auto focus mode...
     
  9. nadsas

    Joined:
    Sep 25, 2015
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    and the 4k videos are out ouf the cam now also sharper ?
    how did you see that the focuscalibration was not as you want ? Did you use an external Monitor ?
     
  10. Steven Powter

    Joined:
    Aug 11, 2015
    Messages:
    232
    Likes Received:
    87
    It was hard to see on the monitor... so after calibrating i would take photo's and video... then play them back on a 4k TV at home... if it did not look sharp... i would find a different subject to calibrate on and do it again... some guys calibrate easy... i found it a hassle .... good luck...
     
    S2king likes this.
  11. nadsas

    Joined:
    Sep 25, 2015
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    i think the big problem is to find a good object for the calibration. whats to prefer, a building, a wood, does the contrast line has to go throw the focus window ....

    i will take my 24" TFT with me, and use the HDMI-Mini Out of my RC. Hopefully i could on this way do a recalibration on field.

    if you tried at home on the laptop, foto and video was together not sharp or only one of both ?
     
  12. keith whitehead

    Joined:
    Aug 31, 2015
    Messages:
    70
    Likes Received:
    14
    when i tried calibrating in photo mode as soon as i hit calibrate the bar slides by itself to video mode.. weird. but i think it calibrated now looking good
     
  13. nadsas

    Joined:
    Sep 25, 2015
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    strange, i will test it.
    thank you
     
  14. Figbar

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    469
    Likes Received:
    166
    Thanks for the info...much appreciated
     
  15. Figbar

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    469
    Likes Received:
    166
    Are people calibrating lens on the ground or in the air? Would be good to know this. Thanks.
     
  16. Steven Powter

    Joined:
    Aug 11, 2015
    Messages:
    232
    Likes Received:
    87
    I calibrated on the ground... but you can calibrate in the air...
    buy the way...after many attempts i now have a sharp image in all settings..
     
  17. FlyHighUSA

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 1, 2015
    Messages:
    935
    Likes Received:
    317
    Location:
    Munfordville Ky
    I'm still calibrating trying to get that perfect result. I have never had this much trouble with a simple step. I will keep trying
     
    Steven Powter likes this.
  18. Predator

    Joined:
    Dec 29, 2015
    Messages:
    260
    Likes Received:
    65
    Location:
    Ottawa,Canada
    So does the calibration work? Im getting my X5 monday and hopefully i dont spend the day calibrating lol
     
  19. White Airwolf

    Joined:
    Mar 18, 2015
    Messages:
    328
    Likes Received:
    70
    I just shoot with the X3 and very satisfied.
     
  20. DennisR

    Joined:
    Nov 27, 2015
    Messages:
    536
    Likes Received:
    124
    Location:
    Perth, Western Australia
    Yes,... thats true.. but it doesn't take the same pictures at the X5. I have mine sharp now but its been a learning curve.